Waarom een rechtsbijstandverzekering belangrijk is

Een rechtsbijstandverzekering biedt heel veel voordelen als je te maken kan krijgen met juridische conflicten. En dat kan werkelijk ieder mens overkomen. Alleen is er heel veel onduidelijkheid over het wel of niet afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering. Daarom kun je in deze blog alles lezen over de rechtsbijstandsverzekering, welke rechtsgebieden hierin mogelijk zijn en wat je mag en kan verwachten van een rechtsbijstandsverzekering. Zo krijg jij een helder beeld waarom een rechtsbijstandsverzekering belangrijk is.

Juridische bijstand en advies

Een rechtsbijstandsverzekering zorgt ervoor dat je recht hebt op juridische bijstand en advies. Zonder een rechtsbijstandsverzekering kan het inschakelen van juridisch advies en duur grapje zijn. En het vervelende van deze kosten is, is dat je niet weet of je in je gelijkgesteld gaat worden. Als je namelijk niet in het gelijk gesteld wordt dan kun je de kosten niet op de tegenpartij verhalen.

Zo’n geintje kan dan gelijk al behoorlijk in de papieren oplopen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Met een rechtsbijstandverzekering kun je al deze ellende voorkomen.

Voor wie is een rechtsbijstandverzekering geschikt?

Eigenlijk is voor iedereen een rechtsbijstandsverzekering geschikt. Tenzij je zo’n laag inkomen hebt dat je recht hebt op een toevoeging vanuit de overheid. In dat geval betaal je een vast bedrag voor juridische bijstand en is het niet zinvol om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Stel je wilt als bedrijf een TOA aanvragen (dit is een kredietvorm om bedrijven tijdens de coronacrisis te ondersteunen) dan kijk een rechtsbijstandsverzekering ook heel handig zijn. Vanuit de rechtsbijstandsverzekering kun je dan ondersteuning krijgen bij de aanvraag.

Maar ook als je een probleem hebt met de buren, over bijvoorbeeld een erfscheiding of andere kwestie kan het handig zijn om juridische bijstand te krijgen vanuit de rechtsbijstandsverzekering.

De kosten van een rechtsbijstandsverzekering

Wat natuurlijk belangrijk is om te weten, voordat je een rechtsbijstandsverzekering afsluit, zijn de kosten hiervan. Het hangt er natuurlijk ook helemaal vanaf wat voor een dekkingsvorm je kiest. Maar gemiddeld genomen ben je met een rechtsbijstandsverzekering maximaal rond de 150 euro per jaar kwijt.

Voor alles geld natuurlijk dat je het zelf zo duur kan maken als je wilt. Daarom is het ook gewoon heel erg belangrijk dat je kritisch kijkt naar wat je nodig hebt. En daar een keuze op te maken. Vergelijk ook verschillende aanbieders. Er zijn zoveel verzekeraars dat het altijd handig is om goed te kijken wat de verschillende tarieven zijn.

Een rechtsbijstandsverzekering is echt aan te raden

Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen is het echt niet onverstandig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Dit omdat we allemaal weleens in een situatie kunnen komen waarin we juridische bijstand kunnen gebruiken. En voor de kosten hoef je het eigenlijk ook niet te laten. Want een rechtsbijstandsverzekering is gewoon niet zo duur.

Het kan nooit kwaad om goed verzekerd te zijn, daarom is het eigenlijk altijd wel verstandig om ook de rechtsbijstand mee te nemen. Maar zorg wel dat je goed voorbereid en georiënteerd bent.