airco

Airconditioning: een goede manier om te koelen en verwarmen

Een airco wordt over het algemeen gebruikt om huizen te koelen. Hierbij wordt lucht onttrokken aan de ruimte, hierna wordt deze gekoeld in de airco om vervolgens weer de ruimte in te worden geblazen. Dit gebeurt door middel van een compressor die de lucht verplaatst. Daarbij kan een airco ook een huis verwarmen. Tegenwoordig zijn de meeste airco’s namelijk standaard uitgevoerd met een warmtepomp. Hierbij wordt de warme lucht van buiten naar binnen gezogen, daarna belandt het in de kamer. Er zijn veel verschillende airco units beschikbaar, zo kan je bijvoorbeeld een monoblock airco kopen.

De voordelen van verwarmen met airco

Jouw huis verwarmen door middel van een airco brengt een aantal voordelen met zich mee. Ten eerste is een kamer snel op temperatuur. Dit komt doordat de warmte lucht direct van buiten naar binnen wordt gezogen. Er is dus geen sprake van een opwarmtijd bij het apparaat. Ten tweede is verwarmen door middel van airco goedkoper dan via een cv-ketel. Daarbij kan een airco in de zomer ook koelen, hierdoor heb je maar één apparaat nodig voor beide functies. Als laatste kan je de airco ook koppelen aan zonnepanelen, hierdoor wordt deze energie zuinig.

Hoe hou je jouw huis koel?

Als er een hete zomer is, dan wil je natuurlijk dat jouw huis koel blijft. Hiervoor zijn een aantal tips, die ervoor zorgen dat jouw huis extra comfortabel blijft in de zomer. Zorg er ten eerste voor dat jouw huis niet te veel opwarmt. Beschik over goede zonwering, isolatie en eventueel groen op, om of tegen je huis. Daarbij kan een ventilator veel koelte bieden. Als dit allemaal niet helpt, dan kan een airco een goed idee zijn. Vaak zijn split airco’s de beste optie voor dit type koeling. Het beste is om geen mobiele airco te kopen, deze werkt namelijk minder goed.

Tips voor zuinig airco gebruik

Ondanks dat de airco een energiezuinig optie is op het gebied van koelen en verwarmen, verbruikt deze alsnog stroom. Er zijn een aantal zaken om op te letten zodat je dit kan verminderen. Gebruik overdag zonwering en hou de ramen dicht, zo blijft je huis koeler en hoeft de airco minder snel aan. Zet verder alleen de airco aan in ruimtes die je wilt koelen en hou de deuren van deze kamer dicht. Daarbij is het ook belangrijk dat je de airco niet te laag zet. Let op wat voor airco je koopt, deze verschillen namelijk in verbruik. Een voorbeeld van een airco is de innova 2.0 monoblock airco.

Hoe werkt een airco?

Een airco kan dus veel oplossingen bieden voor een goed klimaat in huis, maar hoe werkt het? Een airco-systeem regelt niet alleen de temperatuur in huis, maar ook de luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Een vloeibaar koudemiddel wordt door het airco deel gepompt. Hierdoor wordt de warmte lucht onttrokken uit de omgeving. De compressor zorgt ervoor dat de luchtdruk omhoog gaat, hierna wordt de lucht weer afgegeven en de ruimte in geblazen. Bij het verwarmen van een ruimte werkt het apparaat precies tegenovergesteld en wordt de koude lucht juist onttrokken. Het belangrijkste onderdeel is hierbij de compressor.